woensdag 2 april 2014

Weet waar je koopt!

Weet waar je koopt.

Een ontwikkeling die de laatste paar jaar steeds meer opkomt, bedrijven die tickets voor concerten, theatervoorstellingen, cabaretvoorstellingen en nog veel meer opkopen en doorverkopen voor veel meer geld.
De bedrijven die de kaarten opkopen, verkopen de kaarten voor het driedubbele door waardoor mensen veelste veel betalen dan als ze bij het officiële verkoopbedrijf kopen.
Wat deze bedrijven doen is als ze die tickets doorverkopen, de tickets naar meerdere personen doorsturen waardoor als de ticket gescand wordt op de locatie bij het evenement de koper niet binnen komt omdat de ticket al eerder gescand is. De bedrijven maken ook tickets die nep zijn en versturen die dan naar de kopers waardoor ook weer de koper niet binnen komt bij het evenement.

Het is een nare ontwikkeling maar ook iets waarvoor we elkaar voor moeten waarschuwen omdat steeds meer mensen het dupe zijn van opgekochte kaarten. Concerten zijn ook zeer snel uitverkocht omdat opkopers heel veel kaarten opkopen waardoor er niet veel overblijft voor de liefhebber die heel graag naar het concert wilt.
Er wordt nu ook gespeculeerd dat de opkopers een hack systeem hebben die zo door een wachtrij heen komt, als er net een concert in de verkoop is gegaan waardoor ze meteen het maximaal aantal kaarten kunnen kopen, maar of dit waar is, is niet zeker.

De site www.weetwaarjekoopt.nl is opgericht zodat mensen daarop kunnen kijken wat een officieel verkoopadres is en wat niet. Daar zie je ook hoeveel bedrijven en artiesten doorverkopers weg willen hebben en dat is nogal wat, maar het is vrij moeilijk om ze tegen te gaan.
De politie kan hier al bijna niks aan doen omdat het bedrijf op hun site vermeld dat ze wederverkopers zijn, het staat dan wel ergens klein in een hoekje, maar het staat op de site, waardoor ze in het recht staan. De doorverkopers kopen kaarten onder een neppe naam en laten ze als e-ticket naar een e-mail adres sturen dat ook maar eenmalig wordt gebruikt. Het maken van een nieuw e-mail adres is namelijk vrij makkelijk.
Het concert van Kraftwerk wat See Tickets vorig jaar in de verkoop had kon bijna niet doorverkocht worden. Waarom? Omdat als je kaarten kocht je je identiteitskaart nummer moest doorgeven zodat ze echt op jou naam staan en ook echt alleen jij naar binnen kon komen met dat kaartje. Als je meerdere kaartjes kocht moest je dus ook meerdere nummers doorgeven. Als je ook de kaarten aan iemand anders gaf moest je bellen naar See Tickets en het ID nummer doorgeven van degene die in jou plaats ging.
Dit kan een kleine doorbraak zijn. Het is misschien te veel gedoe en sommige mensen willen hun ID nummer niet doorgeven maar we zijn op een punt aangekomen dat het bijna wel moet. De opkopers verpesten veel voor mensen die super graag ergens heen willen en dan tegen beter weten in kaarten kopen voor 80 euro (terwijl de normale prijs 30 euro is) of meer en dan hun kaarten niet ontvangen of niet binnen komen omdat ze al gescand zijn.

Gelukkig is er wel een site opgezet dat Ticketswap.nl heet. Daar worden kaartjes aangeboden voor verschillende evenementen maar daar moet je wel zelf iets voor betalen als je een kaartje aanbied. Ticketswap controleert ook de kaarten die te koop worden aangeboden. Het gaat meestal om E-tickets. Als het toch een nep kaartje blijkt te zijn, krijg je, je geld terug en helpen ze jou met aangifte te doen bij de politie. Tegen neppe kaarten kan de politie wel wat doen meestal.

Ik wil als tip meegeven aan de mensen die heel graag naar een evenement willen wat uitverkocht is om op Ticketswap te kijken, als daar geen kaarten op ziet staan en via marktplaats wilt kopen, koop dan altijd hard copy kaartjes (e-tickets zijn gemakkelijk naar meerdere mensen te versturen) haal ze ook ergens op, laat ze niet via de post komen (kunnen ze 'opeens' niet aankomen) en vraag het klantnummer wat op de kaartjes staat, zodat je het officieel verkoop bedrijf kan bellen en vragen of het klantnummer klopt en of het klopt dat die naam erbij staat (de naam van de verkoper). Klopt dit klantnummer niet en kunnen ze geen boeking daaronder vinden, niet kopen. De officiële verkoop adressen mogen geen gegevens doorgeven van diegene maar je kan altijd het klantnummer checken en kijken of daar een boeking op staat.
Sommige verkoopadressen kijken het graag even na, als je, je verhaal uitlegt.
Natuurlijk geef ik als tip om altijd kaarten bij het officiële verkoopadres te kopen maar soms is iets zo snel uitverkocht dat mensen dan naar andere sites gaan kijken en/of op marktplaats. 
Ook een tip, Google nooit op de evenementen naam. De doorverkoop bedrijven kopen zich omhoog bij Google. Dus die komen als eerste omhoog. Ga naar de site van de locatie waar het evenement gehouden wordt, of van de artiest of productie. Daar wordt je dan meestal doorgelinkt naar het officiële verkoop adres. 

Koop nooit via een vage site, kijk op www.weetwaarjekoopt.nl voor een heel overzicht waar je niet moet kopen en waar je wel kan kopen. Spread the word over deze ontwikkeling en laat niemand er meer intrappen in de trucjes van de doorverkopers. Er is ook een aflevering over doorverkopers geweest in Rambam, waar ze undercover gaan bij een doorverkoop bedrijf. Deze vind je hier:


X

NGeen opmerkingen:

Een reactie posten